Σχετικα με εμας

Γιατί η ονομασία "Ερωτόκριτος"


“Είμαστε οι κληρονόμοι αυτών που πέρασαν, οι συνεργάτες αυτών που ζουν και εκείνοι που προνοούν γι’ αυτούς που θα έρθουν”. Τα παραδοσιακά στοιχεία διασφαλίζουν τη συνέχεια και τονώνουν την εθνική συνείδηση, ενισχύουν τον αγώνα για γνήσια ιδανικά. Συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην καλλιέργεια της φιλοπατρίας και στη διαφύλαξη εκείνων των στοιχείων που προσανατολίζουν σωστά τις επόμενες γενιές. Αποτελούν ένα απόσταγμα από μνήμες που καθορίζουν το πολιτιστικό μας στίγμα μέσα στον κόσμο.


Η γνωριμία με το παρελθόν προσφέρει διδάγματα, δοκιμασμένες γνώσεις και εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντες των ατόμων βοηθώντας την αποφυγή των σφαλμάτων του παρελθόντος και στον εντοπισμό των ριζών των σημερινών λαθών ενώ συνάμα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα μέλλον με φαντασία και ποιότητα.

Πολύ γνωστό αφηγηματικό πολύστιχο ποίημα του Βιτσέτζου Κορνάρου καταγόμενου από το Πισκοκέφαλο της Σητείας, περιοχή της ανατολικής Κρήτης.


Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο διδάσκεται σε πολλά σχολεία και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έξω από τα όρια της Ελλάδας. Πρωταγωνιστές του έργου είναι δύο νέα παιδιά, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, ( γεμάτη αρετές, χάρες, προτερήματα) που παρά την κοινωνική διαφορά που τα χωρίζει, συνδέθηκαν με ένα αγνό, γνήσιο, αληθινό αίσθημα που δοκιμάστηκε αλλά άντεξε.


Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος Ερωτόκριτος. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα ‘ρώννυμι και κρίνω, δηλαδή ερωτόκριτος είναι αυτός που έχει δυνατή κρίση, προχωρεί σε σωστές επιλογές με ωριμότητα και υπευθυνότητα, αναζητώντας το γνήσιο το αληθινό το καθαρό. Από τέτοιες επιλογές άλλωστε έχει ανάγκη η εποχή μας με τους φρενήρεις τεχνολογικούς ρυθμούς.


Το γνήσιο και το αληθινό πρέπει να αποκτήσουν ξανά τη θέση που τους αρμόζει στη ζωή μας, σε όλους τους τομείς: υλικό, κοινωνικό, πνευματικό και ηθικό ψυχολογικό.

Η Κρήτη ολόκληρη από άκρη σε άκρη είναι γεμάτη από το ευλογημένο δέντρο, την ελιά, που απλόχερα προσφέρει τον καρπό της, τις ελιές και το ελαιόλαδο της.

Η κάθε γωνιά του νησιού έχει την δική της ιδιαιτερότητα, στο χώμα, στις πέτρες, στα μυριστικά φυτά, χόρτα και αγριολούλουδα, έτσι και τα ελαιόδεντρα του κάθε τόπου δίνουν στο ελαιόλαδο μοναδική γεύση, άρωμα, χρώμα και θρεπτική αξία.


Στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στο Πισκοκέφαλο, η οικογένεια Παπαδάκη χρόνια τώρα από πάππου προς πάππου, διατηρεί, αυξάνει και αναβαθμίζει τα ελαιόδεντρα και την ποιότητα του ελαιολάδου. Έχουμε εργαστεί με το χώμα και η σχέση με τη γή, μας δίδαξε σεβασμό και αγάπη. Μας χάρισε τον πολύτιμο καρπό της, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ΠΟΠ). Το καλύτερο σε ποιότητα, πλούσιο σε θρεπτική αξία και άρωμα. Παράγεται από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους (χωρίς χημικά πρόσθετα και επεξεργασία).


Έχουμε επιτύχει επί σειρά ετών, αρκετές διακρίσεις και αρκετά διεθνή βραβεία. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ζήτησή του, καθώς απορροφάται εξολοκλήρου κάθε χρόνο από την εγχώρια και παγκόσμια αγορά.