Ιδιοτητες

Ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου 

Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ανακάλυψαν ότι ενώ οι Έλληνες και άλλοι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν λιπαρά όπως και οι Αμερικάνοι, έχουν μικρότερα ποσοστά σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτό που διαφοροποιεί την Μεσογειακή διατροφή είναι η κατανάλωση εξαιρτικού παρθένου ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ). Αυτό που είναι επιθυμητό για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η διατήρηση της ολικής και της LDL χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και της HDL σε υψηλά επίπεδα. Μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία της κατανάλωσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τα παρακάτω

Χολυστερολη

Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου συντελεί στην μείωση της LDL(κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL(καλής)  χοληστερόλης

Λιπαρά στην διατροφή

Από ερευνητές έχει διαπιστωθεί ότι μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει μεν μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και μείωση της HDL(καλής ) χοληστερόλης. Αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά βασισμένη στο εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου συντελεί και στην μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και στην αύξηση της HDL( καλής) χοληστερόλης.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα κρέας και προκαλούν αύξηση της LDL χοληστερόλης οπότε αυξάνουν την πιθανότητα για αύξηση της αθηροσκλήρωσης.
Τα πολυακόρεστα βρίσκονται στα λαχανικά τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, κόκκους σιτηρών. Προκαλούν μείωση μεν της LDL χοληστερόλης αλλά μείωση και της HDL χοληστερόλης η οποία μείωση δεν είναι επιθυμητή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα του νευρικού συστήματος, την συνδεσιμότητα των συνάψεων του εγκεφάλου, πέτρες στην ουροδόχο κύστη ακόμα και καρκίνο. Τα  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα σε ποικίλες ποσότητες. Προκαλoύν μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και πολυακόρεστα ( κατά μέσο όρο περιέχει 10 – 15% κορεσμένα, 8-9% πολυακόρεστα) και το σημαντικότερο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα από τα άλλα έλαια σε μονοακόρεστα(75 – 80%).

'Αλλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου

Βιταμίνες

Περιέχει αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα προάγει την σύνθεση β καροτενίου( προβιταμίνης Α) και τοκοφερόλης(βιταμίνη Ε) εντός της γαστρεντερικής οδού. Το 88% της βιταμίνης Ε που περιέχεται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και είναι στη μορφή της

α – τοκοφερόλης η οποία συνθέτεται εύκολα από το σώμα μας. Οι παραπάνω αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ σημαντικές γιατί παρεμποδίζουν την οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών η οποία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των κυττάρων γενικά, των νευρικών κυττάρων, των αρτηριών και να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο ακόμα και καρκίνο

Αφομοίωση

Το ελαιόλαδο είναι αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται ιδανικός, αφού επιτυγχάνεται η απορρόφηση των καλών συστατικών του όπως η βιταμίνη Ε και κυρίως οι φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες

Βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών . Αυτό οφείλεται στα λιπαρά οξέα της σύνθεσής του , την ιδιότητά του να διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής και την παρουσία ορισμένων μικροσυστατικών όπως η χλωροφύλλη και η φαιοφυτίνη που βοηθούν στην αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες . Η βιταμίνη Ε και γενικά οι φαινόλες και οι πολυφαινόλες που περιέχονται παρέχουν μια άμυνα απέναντι σε οξειδώσεις λιπαρών οξέων και κατά συνέπεια την δημιουργία ελεύθερων ριζών που οδηγούν στην καταστροφή την γήρανση και τον καρκίνο. Επίσης η βιταμίνη Α παρεμποδίζει και κατά συνέπεια ελαχιστοποιεί την δημιουργία των ρυτίδων

Ανάπτυξη

Επιδρά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

Μπορεί να διορθώσει την ασβεστοποίηση των οστών λόγω των ολεϊκών οξέων που περιέχει, να συντελέσει στην δημιουργία γερών οστών στα παιδιά και να παρεμποδίσει την απώλεια του ασβεστίου από τα οστά στους ενήλικες

Επιπλέον

Προστασία από την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Εκτός από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K που περιέχει το ελαιόλαδο περιέχει και Χλωροφύλλη πλούσια σε μαγνήσιο που υποστηρίζει τη δημιουργία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων, Σκουαλένιο, μια πρόδρομη ένωση των φυτοστερολών που βοηθούν στην μείωση της οξύτητας, Φυτοστερόλες( στην μορφή της β – φυτοστερόλης)που παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, Καφεϊνη και γαλλικό, συστατικά που τονώνουν την έκκριση της χολής κάνοντας έτσι λιγότερο όξινο το φαγητό που εξέρχεται από το στομάχι μειώνοντας το στρες στο πάγκρεας, Φαινολικές ενώσεις που προάγουν την παραγωγή λιπολυτικών ενζύμων στο πάγκρεας

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος, όπως την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ανάπτυξη των οστών, την πέψη, την αντιγήρανση των κυττάρων, την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών, τον μεταβολισμό και αντίσταση στην δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία. Η τεκμηριωμένη διαπίστωση για το ότι η μακροζωϊα και η ζωτικότητα των Κρητικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διατροφή τους με άφθονο ελαιόλαδο αποδεικνύει την βιολογική και θρεπτική αξία του προϊόντος. Κι ενώ υπερτερεί η βιολογική και η θρεπτική αξία έναντι των άλλων φυτικών ελαίων η θερμιδική τους αξία είναι η ίδια. 

Ιδιότητες των βοτάνων 

ΔΙΚΤΑΜΟ 


Το δίκταμο (Origanum dictamnus) είναι ενδημικό βότανο της Κρήτης και η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Δίκτη (βουνό της Κρήτης) και θάμνος. Τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του, τους συναντάμε στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ είναι γνωστό µε πάρα πολλές λαϊκές ονομασίες, η καθεμία από τις οποίες αναφέρεται και σε κάποια από τις ιδιότητες του. Έτσι, αποκαλείται Έρωντας ή Έρωτας, Σταµατόχορτο, Αδίχταµος, Στοματόχορτο, Στομαχόχορτο. Σύμφωνα με την παράδοση μια θεωρία για την ονομασία του ως έρωτας είναι ότι ονομάστηκε έτσι, γιατί τα σημεία που αυτοφύεται είναι τόσο απόκρημνα και δύσκολο να προσεγγιστούν που μόνο κάποιος από έρωτα θα διακινδύνευε να το πλησιάσει και να το κόψει, προσφέροντάς το στην αγαπημένη του ως ένδειξη πίστης και παντοτινής αγάπης.


Το δίκταμο κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν φάρμακο για όλες τις παθήσεις , του στομάχου, του πεπτικού συστήµατος, της σπλήνας, των ρευµατικών και αρθριτικών, της μήτρας αλλά και της δυστοκίας όπως πρώτος αναφέρει ο Ιπποκράτης.

Ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης με παγκόσμια φήμη, το δίκταμο είναι γνωστό από τη Μινωική εποχή και με ιδιαίτερες αναφορές στις φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες από τους ειδικούς της αρχαιότητας όπως ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.


Χρήση: ως αφέψημα ή έγχυμα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μέλι 2 - 3 φορές την ημέρα.

ΡΙΓΑΝΗ


Όπως όλα σχεδόν τα βότανα της Κρήτης χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα έτσι και με τη ρίγανη. Οι αρχαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα αλλά και σαν φάρμακο. Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε σε εκείνους που παρουσίαζαν απώλεια της όρεξής τους ενώ το αφέψημα ρίγανης πίστευαν ότι γιατρεύει τους σπασμούς της κοιλιάς και αντιμετωπίζει τις δηλητηριάσεις. Η εικόνα των παππούδων μας να κρεμάνε – ευλαβικά σχεδόν – ματσάκια άγριας ρίγανης ανάποδα στο κελάρι είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν μυρίζουμε ακόμα και σήμερα το άρωμά της, ένα άρωμα που μας ανάγκαζε τότε η πρώτη μπουκιά στο τραπέζι να είναι από την χωριάτικη σαλάτα, ένα άρωμα που ακόμα και σήμερα μας γαργαλάει τον ουρανίσκο στη θύμησή του.


Η λέξη «ορίγανον» προέρχεται από το ελληνικό «όρος» (βουνό) και το «γκάνος» που σημαίνει λαμπερό, άρα «ορίγανον» σημαίνει «λαμπερό βουνό», και η όψη των βουνών με τα βότανα πράγματι είναι λαμπερή, καθώς τα άσπρα ανθάκια λάμπουν σα μαργαριτάρια κάτω από τον Κρητικό ήλιο!

Το άρωμα της ρίγανης (Origanum vulgare) είναι ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για Κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Ευλογημένη και πάλι η Κρήτη διαθέτει το κατάλληλο μικροκλίμα ώστε η ρίγανη που βρίσκεται στο νησί να έχει σημειώσει τα υψηλότερα ποσοστό αιθέριων ελαίων παγκοσμίως.


Χρήση: Κυρίως μπαχαρικό κουζίνας καθως επίσης και ως αφέψημα ή έγχυμα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μέλι 2-3 φορές την ημέρα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ


Στα σημεία που βρίσκουμε τη μαλοτήρα, θα συναντήσουμε άλλο ένα ενδημικό και πολύ αρωματικό φυτό του νησιού. Η Κρητική μαντζουράνα (Origanum microphyllum) αποτελεί ‘’ζευγάρι’’ με τη μαλοτήρα όχι μόνο στα βουνά του νησιού αλλά και στα μοναδικά βοτανικά μείγματα που συνήθιζαν να πίνουν οι ντόπιοι από αρχαιοτάτων χρόνων.


Είναι συγγενής της ρίγανης και του δίκταμου ωστόσο διαθέτει το δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα, το οποίο εμάς πραγματικά μας γοητεύει. Ένα άρωμα λεπτό και συγχρόνως έντονο, κλεισμένο σ’ ένα φυτό με πολύ μικρά μωβ άνθη και γκριζοπράσινα φύλλα, όμορφα τακτοποιημένα σε μακρύ λεπτούς βλαστούς. Η μαντζουράνα μοιάζει εύθραυστη αλλά καταφέρνει να επιβιώνει στις αντίξοες συνθήκες των κορυφών των βουνών της Κρήτης εδώ και αιώνες!


Χρήση: ως αφέψημα ή έγχυμα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μέλι 2-3 φορές την ημέρα καθως και ως μπαχαρικό κουζίνας.

Οι περιγραφές των προϊόντων προέρχονται από βιβλιογραφία και έχουν μόνο ενημερωτικό σκοπό, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συνταγή ή συμβουλή.

Ιδιότητες των ελιών 

 • Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.
 • Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.
 • Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
 • Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.
 • Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη από το αίμα.
 • Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.
 • Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών ως εναλλακτική λύση.
 • Οι ελιές είναι επίσης εξακριβωμένο ότι είναι και μια αφροδισιακή τροφή.
 • Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
 • Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.
 • Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.
 • Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.
 • Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.
 • Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.
 • Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.
 • Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

Οι περιγραφές των προϊόντων προέρχονται από βιβλιογραφία και έχουν μόνο ενημερωτικό σκοπό, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συνταγή ή συμβουλή.